Verslag EK Zwitserland

Verslag EK Zwitserland

Verslag van het EK. Hoe is het echt gegaan? Het was voor mij behoorlijk pittig en ik schrijf het maar lekker even van me af in een uitgebreid verslag. Hopelijk voor jullie aardig om te lezen en zo niet dan heb ik het in ieder geval van me afgeschreven 😉
Dit in combinatie met de videos van de wedstrijden geeft jullie in ieder geval een mooi beeld van hoe het toernooi is gegaan. Lees dus hieronder maar snel verder!

Damn wat een zware dobber was dit! Ik weet niet eens waar ik moet beginnen. Misschien maar bij het begin……..

De reis

We zijn dus met het Nederlands team naar het EK in Montreux gegaan. 2 mannen( Giorgio en ik ), 3 dames (Dina, Reshmie en Joyce) en de coaches( Habib, Thijs, Manni en Michael). Dan uiteraard ook de Fysio( Wander) en de sportarts (Prashant).

Ik reed mee met Prashant en Wander. Een leuke heen weg met een beetje fylosofische gesprekken over non- dualisme (google it) .. en wat andere onderwerpen die voor de meesten al snel te zweverig worden 😉 Wander en ik konden ons daar wel in vinden 🙂 Maargoed dat stuk slaan we dus maar even over anders zit ik hier over 4 dagen nog achter mijn pc te typen. Back 2 this reality….. De Hardstyle muziek stond aan met dus je hoorde Prashant en mij niet klagen en we waren daarmee ook zo in Montreux 🙂

Eenmaal aangekomen, kwamen we samen met het team en hebben we gezellig wat gegeten en gerelaxt.

Mijn wedstrijd dag!

Zondag was dus mijn wedstrijddag. Samen met de bondscoach Habib waren we er klaar voor en hadden we er 1000{4ce2383b996b02d992a79750b5a377e3ae4c5ab305ae1b3ccbc73df3b6486bd4} vertrouwen in. Gaaf om te zien dat Habib dit ook uitstraalde en dat versterkte elkaar weer mooi!

Omdat ik als 5e van Europa geranked ben had ik de eerste ronde een vrijloting. Dat betekende dat ik tegen de winnaar mocht tussen Finland en Bulgarije. Het was Finland geworden.In de 2e ronde dus tegen Finland. Een jongen die al een ronde ingespeeld was maar gelukkig zorgde ik ervoor dat ik vanaf de eerste seconde wel scherp was. Ik had de partij goed onder controle en won met 10-3.

Zie hier de wedstrijd:(Dan zie je meteen mijn vorm en beelden zeggen meer dan 1000 woorden)

NED VS FINLAND -87KG

http://www.dartfish.tv/Player.aspx?CR=p1c167539m3148291&CL=1

Na de wedstrijd was de eerste spanning er even uit en moest ik even snel aanvullen met eten en drinken. Mijn tegenstander was tijdens de wedstrijd moe geworden, maar ik merkte dat ik ook aardig leeg was. Even goed eten en drinken en mezelf oppeppen en laten oppeppen door mijn team en supporters! (Leuk was dat ook mijn broer, Michael, Merdan en Daphne extra kwamen supporten vanuit NL in Montreux!). Gelukkig door mijn ervaring en het kunnen aanpassen van mijn mindset lukte dit prima en na een korte break had ik weer energie om te knallen! Dat gingen we dan doen tegen Arman uit Armenie die daarvoor al had gewonnen van Spanje en nog een ander land.

Arman is  o.a. oud Europees kampioen en 5e op de voorgaande Olympische spelen. Niet de eerste beste tegenstander dus…

Het maakte me niks uit. Ik had (en heb) het vertrouwen dat ik iedereen kon pakken die dag. Samen met Habib hadden we een goede tactiek bepaald en het vertrouwen straalden we beiden uit. Lets do this!

De kwartfinale

Ik begon de wedstrijd sterk en kwam op een 1-0 voorsprong. Ik had de wedstrijd net als de eerste partij aardig onder controle alleen het scoren ging wat moeilijker omdat een kwaliteit van hem o.a. is dat hij een goede dekking heeft!
Toch kon ik de hele wedstrijd op 1-0 voorsprong blijven. In de laatste ronde kregen we allebei een waarschuwing voor vasthouden. In de laaste 10 secondes van de wedstrijd zette hij alles op alles om zijn punt te maken, en ik alles op alles om hem van mij af te houden. Hij kon zijn punt niet meer maken, maar ik kreeg helaas nog wel 1 waarschuwing waardoor het 9 seconde voor tijd toch nog 1-1 werd.

Ok, goldenpoint…… Ook hier heb ik ervaring mee. Ik weet welke mindset ik moet pakken. Ik hou mijn initatief en ga voor het punt!

Ook de goldenpoint ronde ging volgens plan. Ik stond grotendeels voor (qua het aantal keer raken van je tegenstanders pantser). Hij had me nog niet 1 keer geraakt en ik hem al 2 of 3 keer.
Dan heb je nog 40 seconden over. Ervaring leert dat ik niet moet denken aan de stand gelijkhouden maar voor mijn eigen punt moet gaan. Na hem een aantal keer geraakt te hebben besluit ik een achterwaartse trap op te zeten omdat uit de gewone trappen toch geen punten op het scorebord tevoorschijn kwamen. Dit werkte en ik raakte hem. Helaas trapte hij tegelijkertijd en scoorde net een fractie van een seconde eerder .Hij en ik konden onze ogen niet geloven dat hij de wedstrijd gewonnen had. (zie onderstaande video waar je ook zijn reactie ziet en het wedstrijd verloop).

NED VS ARMENIE -87KG

http://www.dartfish.tv/Player.aspx?CR=p1c167539m3148306&CL=1

Arman won de halve finale vervolgens ook en verloor de finale op nipt op golden point. Het was dus wel duidleijk dat ik bij de Europese top zit. Helaas koop je helaas toch niks voor 🙁
Jullie mogen best weten dat ik er behoorlijk kapot van ben. Ik deed wat ik moest doen, ik deed wat ik heb getraind en toch helaas niet het tastbare resultaat. Dat is dan wel heel erg zuur. Helaas kan de topsport ook hard zijn. Maar ik ben harder! Ik zal er over een paar weekjes weer als een nog sterkere vechter uitkomen zoals jullie van mij gewend zijn!

Hoe erg ik hier ook van baalde. Ik heb toch hele mooie reacties gehad van verschillende mensen wat me echt wat deed! Als je er goed over nadenkt is dit ook enorm veel waard! Daarnaast kreeg ik vandaag ook weer een E-mail dat ik vanuit NOC-NSF weer mijn B status als topsporter heb behaald. Een leuke erkenning.. Ach ja….. kan ik in ieder geval ook weer een goed herstel drankje bestellen met korting om even bij te komen 😉

De weg is het doel!

Je hebt het misschien wel eens in oude kung fu films gehoord, maar ik besef me toch weer dat het waar is. De weg is het doel.(Gelukkig heb ik ook een wijze trainer Roy Lufting die me hieraan herinnerde)

Binnen het team en door de coach werd er gezegd dat ik echt medaille waardig was en eigenlijk minimaal in de finale had moeten staan. Tuurlijk vond ik dat zelf ook maar later drong tot me door wat de mensen eigenlijk tegen me zeiden. Het waren niet alleen maar troost woorden want meerdere mensen begonnen het te zeggen. Mijn teamgenootje Giorgio een coach Habib zeiden zelfs al voor de wedstrijden dat ik binnen taekwondo Nederland als de doorzetter bekend sta en liet zien dat alles mogelijk is. Wat cool om te horen, helemaal als je weet dat iemand het meent!Ook waren er later hele mooie reacties van mensen op social media. Van oudere topspelers die echt wel weten hoe ze zoiets moeten beoordelen en ook van familie en vrienden. Uiteraard eerst even bellen met het thuisfront (Michelle) direct na de wedstrijd. Die zaten met een groepsapp samen met mijn teamgenootjes ook in dezelfde spanning die dag. Dankbaar voor de mensen om me heen is dan ook de boodschap! Toch deed onderstaande me iets beseffen toen ik daar nog was:

Zo kwam een taekwondokampioen uit Frankrijk ”van vroeger” ook naar me toe toen ik ging lunchen. Augustin Bata.(ik keek nog naar highlights videos van hem ter inspiratie in die tijd). Hij vertelde me dat we bijna  15 jaar geleden tegen elkaar hadden gevochten. Dat was toen een van mijn eerste Open toernooien en hij had al verschillende grote titels behaald. Uiteraard verloor ik in die tijd ook de wdstrijd.
Hij ging door met vertellen en zei dat ik 10 jaar later weer tegen hem vocht en dat HIJ kansloos onderuit ging. (zijn zijn woorden). Wat een groei had ik doorgemaakt in niveau vertelde hij!
Hij begreep hoe zuur het wel niet voor me moet zijn maar dat ik niet moest vergeten dat ik een ”rijk verhaal” heb. Dat ik al die tijd had doorgezet en dat ik er nu ben qua niveau en gewoon nog even door moet gaan. Hij wilde me ook graag helpen en met mij verder samen trainen als ik dat zou willen!

Wat gaaf dat anderen mensen dat zo van buitenaf ook zien en je zien groeien terwijl je zelf daar op dat moment helemaal niet mee bezig bent. Hoeveel er eigenlijk wel niet veranderd is aan jezelf in vergelijking me vroeger……

Vervolgens terug in de zaal spreek ik met Aaron Cook(nummer 1 van de wereld en Olympia ganger) en die geeft aan dat hij ook in spanning keek naar mijn wedstrijd en dat hij echt vond dat ik een van de betere was. En dat ik in het trainingskamp ook al ”ass aan het kicken was” haha. Uiteraard deed hij daar ook aan mee 😉 Als ook zo’n kampioen van de nieuwere generatie dat zegt in hetzelfde uur dan begin je stiekem toch te denken dat je iets goeds hebt gedaan…….Kort  daarna weer een kampioen uit Belgie die zei dat hij echt had gedacht dat ik zeker een medaille zou pakken en dat hij alles gezien had!

Dit gecombineerd met mijn coach, team, vrienden en supporters die me dit altijd al vertelden zette me wel even aan het denken. Eigenlijk heb ik mijn oorspronkelijke doel al lang bereikt! Ik heb mensen geinspireerd en mezelf overwonnen. Daar ging het in eerste instantie om!  Dat anderen dit nu uitzichzelf zien en met mij willen delen was wel een speciaal moment van dat het toch echt gelukt is om de persoon te worden die ik vroeger zo graag wilde zijn! Een kampioen of een warrior, hoe je het ook wilt noemen!  Als je iets graag wilt dan kun je het gewoon en laat niemand je ooit zeggen dat het niet mogelijk is.
Ook al heb ik nu de medaille niet die ik zo graag wilde en zal het echt wel even een paar weken moeten bezinken. Dit pakt niemand meer van mij af!

GREATFUL

Ik wil iedereen dan ook bedanken voor hun support, van de mensen daar, tot de minder bekende die ik misschien heb geinspireerd tot aan mijn familie thuis. Michelle was er minstens netzo kapot van als ik en dat geeft maar weer eens aan hoe goed ze mij begrijpt en alles van dichtbij meemaakt. Ze ziet natuurlijk ook wat ik hier allemaal voor heb moeten doen en laten! Ook mensen uit mijn team vonden het heel erg helemaal toen ze zagen hoe het was gegaan. Dit omdat ze natuurlijk ook weten wat ik ervoor heb gedaan. Dat is sowieso moeilijk te beschrijven!
Hoe zwaar dan ook, uiteindelijk komt het toch weer neer op de woorden van Rocky en onthoud die goed in je leven!

” It aint about how hard you can hit, its about how hard you can get hit and keep moving forward! Thats how winning is done!

Wat ga ik nu doen?

Komende paar weken ga ik in ieder geval even geen wedstrijden doen en lichaam en geest even laten rusten. Daarnaast zit ik ook in een verhuizing dus dat komt qua timing ook weer goed uit 😉

Zoals jullie me kennen blijf ik door trainen, taekwondo is a way of life! Ik zal sterker terug komen uit deze strijd als mens en ook als (wedstrijd)vechter, dat is 1 ding wat zeker is! .You havent heared the last of me! Hou mijn site in de gaten voor verdere updates. Nieuwe doelen gaan weer komen en ik zal nooit opgeven en altijd blijven groeien!

Bedankt voor al jullie support!

Be Do Have

Laatste nieuws

Het is definitief. Taekwondo pensioen! Nieuwe doelen! Terug geven! Coachen en meer!

Terug kijken op een super mooi WK

(UPDATE) WK taekwondo 2017!!! Muju, Zuid Korea